Fotografie bij: Wake, Liefde en Dood, Afscheid en Rouw

Fotografie bij

Rouw

Als een geliefd iemand sterft is dat een ingrijpende gebeurtenis. Het maakt veel emoties los, zoals, verdriet, pijn, machteloosheid, onbegrip, soms ook woede, onrecht of schuldgevoel. Het is vaak moeilijk om de werkelijkheid van het verlies onder ogen te zien.

Na het overlijden van iemand begint de taak om in je leven een manier te vinden om om te gaan met het verlies en het verdriet. Overleven noemen we dat. Dat overleven is moeilijk. Het is erg belastend, zowel fysiek als mentaal. Voor iedereen is rouwen anders, jouw manier van rouwen is niet te vergelijken met dat van iemand anders. Rouwen is hard werken.

 

Vier rouwtaken:

 

Rouwtaak1) De realiteit van het verlies onder ogen zien en dat kost tijd. Ook al weet je met je verstand dat die ander niet meer terug komt, kan dat gevoelsmatig toch anders voelen.

Het is niet omdat je hoofd het begrijpt je hart het accepteert

 

Rouwtaak 2) Het accepteren van emotionele pijn, pijn die het gevolg is van het verlies. Hier hoort ook het stuk woede en onrecht bij. Verdriet en onmacht kan je zo overvallen dat je hierdoor niet eens meer “normaal” kan functioneren. Het proberen weg te stoppen van deze emotie lukt misschien tijdelijk, maar bijna altijd komt het verdriet op een later moment alsnog.

 

Rouwtaak 3) Je leven opnieuw “inrichten” na het verlies. Het is moeilijk om de draad van het leven weer op te pakken. Het beeld wat je had van de toekomst moet je nu bijstellen. Een nieuw beeld van jezelf vinden, maar ook opnieuw het vertrouwen vinden.

 

Rouwtaak 4)  Het verlies en verdriet een plaats geven in je leven. Een manier vinden om het verlies te verweven in je leven. De relatie verandert niet door het sterven. Je blijft verbonden met elkaar. Mooie herinneringen kunnen helpen om naar de toekomst te kijken.

 

De eerste keer een fotoshoot zonder die ene persoon is voor veel mensen heel moeilijk. Soms duurt het tijden voordat ze überhaupt de stap kunnen zetten om weer met het gezin of de familie op de foto te gaan. En dat gevoel is heel begrijpelijk. Je bent niet meer compleet. Met “ik mis je fotografie" is het mogelijk om bijvoorbeeld een shaduw van een persoon of de persoon wat vervaagd op de achtergond te verwerken. Ook is het mogelijk om iets persoonlijks van die persoon te verwerken in de foto, dit kan van alles zijn; van een vishengel, tot voetbal, van soeppannen tot een drumstel.

 

Aan rouw is geen termijn verbonden. Aan het einde van de rouw, betekent het niet dat je de band met de overledene verbreekt, maar dat je een manier hebt gevonden om de persoon te verweven in je leven op een andere manier dan toen hij of zij nog leefde.

 

Afscheid, rouw en verdriet is zijn niet alleen van toepassing wanneer iemand niet lang meer te leven heeft of al is overleden. Het kan je ook overkomen als je bijvoorbeeld een onvervulde kinderwens hebt, in een depressie zit, een langdurige (niet terminale) ziekte hebt, een huisdier of een baan verliest of een scheiding moet verwerken. Ook in deze situatie, waar de vaste grond onder je voeten vandaan schuift, kun je sterk het gevoel hebben van afscheid nemen, overleven, iets een plek moeten geven, een situatie missen, hierbij een vorm van rouw te moeten ondergaan.

 

Meer artikelen...

 

Ik wil graag naar aanleiding van de Fotografie bij... contact opnemen

 

Ik neem graag contact met je op! Of bel direct: 0617994112

 

Of klik hier voor de dienst

Levensportret Afscheidsfotografie

Uitvaartfotografie Ik-mis-je-fotografie